Bolig & Designhus
Farum
Fredensborg
Helsinge
Herlev
Hørsholm Byggecenter
Hørsholm Trælast
Kvistgård
Lyngby Trælast
Værebro
Vordingborg

Le Klint

Historien

I begyndelsen af 1900-tallet blev den første plisserede lampeskærm blev udført af arkitekt og civilingeniør P.V. Jensen-Klint. Han havde tegnet en petroleumslampe, som han ligeledes tegnede og foldede den første Le Klint skærm til. Familie og venner forfinede skærmen og Tage Klint gjorde Le Klint til en egentlig forretning. Han tilføjede også de oprindelige Klint-skærme en afgørende detalje - nemlig den unikke gribekrave.

”Frugtlygten” og ”Kiplampen” var en del af sortimentet, da firmaet startede op og er den dag i dag stadig blandt Le Klints mest solgte lamper. I dag er modellerne Cache, Swirl og Carronade også blandt de mest populære produkter hos Le Klint. I dag bliver Le Klints lamper udviklet i samarbejde med arkitekter og designere og bliver løbende justeret i takt med den moderne teknologi.

Le Klint er i dag en moderne produktionsvirksomhed, der stadig håndhæver det traditionelle håndværk ved at folde lampeskærme i hånden i stedet for brugen af maskiner.

 

Håndværket

De kendte Le Klint foldepiger, er noget helt særligt. Det er den eneste virksomhed, der har bevaret traditionen med at folde lampeskærme i hånden. De særlige krydsplisserede skærme kan ikke produceres af maskiner men kun menneskehænder. Det tager ca. 1 år at lære teknikken bag de flotte skærme, som er i Le Klints sortiment. Det gør også, at det er en arbejdsplads, hvor medarbejderne er ansat i adskillige år.

Foldepigerne lærer både at folde skærmen til den klassiske Model 1, som viser de retvinklede plisseer, samt skærme til Sinus Line, som viser de bølgede folder.

Plisseerne foldes efter prægede mønstre i plast materialet. Linjerne er ikke skåret i materialet, men præget som linjer, foldepigerne kan folde efter. Prægemaskinen, som er udviklet hos LE KLINT, består af en messingvalse, der præger mønstrene ned i en rulle materiale. Der findes derfor en valse for hver model.
Foldepigernes store fingerfærdigheder har igennem årene omsat designernes modeloplæg, og de tages med på råd, når nye ideer skal omsættes til egentlig produktion.

 

Le Klint – Virksomheden med helt specielt DNA

Du finder her på siden et bredt udvalg af Le Klints efterspurgte og eksklusive lamper. Le Klint er et traditionelt brand, der følger med den teknologiske udvikling samtidig med, at de ikke går på kompromis med, at fastholde deres traditionelle og gode håndværk. Le Klint emmer af kvalitet og eksklusivitet og er derfor også meget mere end bare belysning. Hos os finder du et stort udvalg af både bordlamper, gulvlamper, pendler/loftlamper og væglamper. Vi har her på siden de mest populære produkter, som eksempelvis den klassiske Saxlampe samt Snowdrop gulvlampen.

 

En idé der blev ført videre af familien Klint i fællesskab

Historien om Le Klint går helt tilbage til starten af 1900-tallet, hvor den første plisserede lampeskærm blev foldet, så den kunne passe til en petroleumslampe designet af arkitekt og ingeniør P. V. Jensen-Klint, som ligeledes var manden bag skærmen. Herefter forsøgte familien fortsat at forbedre skærmen, og i mange år gav de denne som gave til folk omkring dem. I 1943 bestemte Tage Klint, at gøre familiens foretagende til en rigtig virksomhed og tilføjede derudover den klassiske og unikke gribekrave til designet. Kaare Klint var både en respekteret arkitekt samtidig med, at han var en dygtig håndværker. Dette gjorde familien stor nytte af, da han skabte både ”Kiplampen” og ”Frugtlygten”, som den dag i dag stadig er en af virksomhedens mest solgte lamper.

 

Le Klints historie er en ren design- og teknologihistorie

I dag er Le Klint kendt rundt omkring i hele verden som en virksomhed, der har et unikt håndværk og har igennem årerne modtaget adskillige priser. Lamperne er løbende blevet udviklet i samarbejde med adskillige designere og arkitekter, og er ligeledes blevet justeret i takt med udviklingen i teknologien. Historien om Le Klint er ikke bare endnu en virksomhedshistorie, men derimod en historie om en unik og målbevidst virksomhed. Man kan se deres historie som en design- og teknologihistorie gennem mere end hundrede år. Hele denne udvikling har gjort, at virksomheden i dag er en moderne produktionsvirksomhed, som dog holder fast i den meget stærke tradition for håndværk, som er indlejret i hele virksomheden.

 

Foldepigerne i Odense er Le Klints hemmelige våben

Le Klint er en virksomhed med fokus på håndværksmæssig dygtighed, og de ser deres foldepiger, som de kalder dem, som virksomhedens hemmelige våben. Uden dem ville det ikke være muligt, at føre arven, angående disse papir og plastikfoldede lampeskærme, videre. Hos Le Klint i Odense har de trainees, der bliver lært op i, hvordan man helt præcist plisserer og folder de forskellige skærme, og der bliver gjort meget ud af, at sørge for, at de er lært korrekt op. Det tager cirka et år, at mestre den generelle teknik og yderligere to til tre år, at mestre alle modeller i hele sortimentet. Deres oplæring og efterfølgende evner er altafgørende for fremstillingen af virksomhedens håndlavede skærme, der skal kunne leve op til den høje kvalitet af lamperne. Alt dette er årsagen til at Le Klints foldepiger er noget helt unikt, og mange af dem har også været i virksomheden i utallige år.

 

Et unikt håndværk som ingen maskine kan gøre efter

Mange ingeniører har forsøgt at udvikle maskiner, der kan gøre det samme, som Le Klints foldepiger kan, men endnu uden held og det tyder på, at skærmene kun kan fremstilles ved håndkraft og smukt håndværk. Foldepigerne folder skærmene efter et præget mønster i plastmaterialet, det er altså ikke skåret i materialet, men derimod fremstår det som streger, de kan folde efter. Maskinen til dette arbejde er kaldet en prægemaskine, og er udviklet hos Le Klint. Efter materialet er blevet præget bliver det skåret i stykker, så det passer til den givne lampe eller skærm, og herefter kan pigerne gå i gang med at folde. Når skærmene er foldet, bliver disse syet med søm på vrangen og vendes herefter, så sømmen ikke er synlig. Igennem årerne har foldepigerne været med til at omsætte nogle af designernes modeloplæg, og ofte bliver de ligeledes spurgt til råds, når ideer skal omsættes til faktisk produktion, da de har stor viden inden for, hvad er kan lade sig gøre og hvordan.

 

I 2003 fik de æren af at blive udnævnt til Kgl. Hofleverandør

Le Klint har igennem årerne været leverandør af mange lamper til det kongelige hof. Det drejer sig blandt andet om lamper til Dannebrog, den kongelige salonvogn samt modtagegemakkerne i Københavns lufthavn, hvor det udelukkende er Le Klint lamper, der er installeret. I 1980 besøgte Dronning Margrethe virksomheden i Odense, og Jan Klint afbrød dengang en forretningsrejse for at være vidne til det fornemme besøg. I 2003 kunne Le Klint fejre sit 60 års jubilæum, og de blev i samme år den 15. april udnævnt til Kongelig Hofleverandør.