Find Fog

PH Koglen – dansk design fra Louis Poulsen

Vis næste produkt

28 / 28 produkter

PH Koglen eller Koglelampen

er en ikonisk og klassisk designerlampe fra 1958, som er blevet tegnet af den danske arkitekt og designer Poul Henningsen, deraf navnet PH Koglen. Med sit unikke design og ikoniske skulpturelle form står den som et fyrtårn for dansk design – et designikon fra dansk designbølgen i 1950’erne og 1960’erne. Det er også et af de stykker dansk design, de fleste kender – måske endda det mest velkendte stykke møbelhistorie. I begyndelsen blev den fremstillet i rustfrit stål eller kobber, og i dag bliver den produceret af firmaet Louis Poulsen. Det særlige ved den smukke PH Kogle er, at lyskilden ikke kan ses fra nogen vinkler. Det betyder, at den er fuldkommen blændfri – og at lyset fra lampen er dejligt behageligt. Oprindeligt blev koglelampen designet til den københavnske restaurant ”Langelinie Pavillon”. Lampen har 12 x 6 blade, som sender lyset ud fra lyskilden på en måde, så selve lampen og armaturet bliver oplyst, samtidig med at den udsender et smukt og fuldkommen blændfrit lys ud i rummet.

Sådan blev PH Koglen til – historien bag designikonet

Poul Henningsen, skaberen af PH Koglen, blev født i København og startede som arkitekt, hvor han havde en forkærlighed for traditionel funktionalistisk stil og arkitektur. Gennem sin karriere skiftede han spor til at arbejde mere med lamper og belysning. Poul Henningsen satte sig for at sprænge rammerne for design, struktur og belysning. Den københavnske restaurant Langelinie Pavillon rekrutterede Poul Henningsen, fordi de ville have designet en lampe, der ikke kunne blænde gæsterne i restauranten. PH Koglen hænger stadig i restauranten den dag i dag.

Designet bag Koglelampen

Da Poul Henningsen konstruerede PH Koglen, gik der geometri og matematik ind i designet. Som inspiration brugte Poul Henningsen den syvskærmede lampe Septima (”septem” betyder syv på latin), som blev designet og udviklet fra 1927-1931. At færdigudvikle dette klassiske mesterværk tog Poul Henningsen i omegnen af tre måneder. Lampens konstruktion har i alt 72 vinklede stålbuer. Vinklingen sikrer, at lampen leverer fuldstændig blændfrit lys. ”Bladene” ligger i 12 cirkulære rækker med seks i hver. Alle rækkerne ligger forskudt af hinanden, så bladene dækker for hinanden. På den måde bliver det umuligt at se lyset i midten af lampen fra en hvilken som helst vinkel – og lyset, som lampen leverer, er behageligt og rundsymmetrisk. Lyset bliver fordelt ligeligt, og det er med til at gøre det behageligt. Selv med en energivenlig LED-pære bevarer du kvaliteten i lyset – og i stemningen, som lampen skaber.

Køb PH Koglen fra Louis Poulsen online hos Fog

I dag bliver PH Koglen fremstillet hos Louis Poulsen – en verdenskendt leverandør af designerlamper – og dele af produktionen foregår stadigvæk i hånden. Dét er med til at sikre, at kvaliteten er i orden. Den globalt kendte designproducent har arbejdet tæt sammen med arkitekter og designere såsom Poul Henningsen, Arne Jacobsen og mange flere. Dette samarbejde er blevet til enestående lamper såsom PH Koglen (eller på engelsk PH Artichoke), PH 5 eller PH 50 lampen. Med PH Koglen får du et elegant og klassisk udtryk i rummet og et behageligt og blændfrit lys. Du er også velkommen til at kigge videre i vores store udvalg af klassiske og moderne designerlamper