7 gode råd til byg-selv carporten
Gør det nemt for dig selv.
Få specialistens gode råd til, hvad du bør overveje, før du går i gang med byg-selv carporten.
Kom i gang med at bygge en carport selv
Drømmer du om, at bilen holder i tørvejr? Vil du gerne undgå frost på ruderne om vinteren? Har du måske brug for et redskabsrum til dæk, græsslåmaskine, haveredskaber, grill m.m.? Gør drømmen til virkelighed. Der er mange fordele ved selv at bygge en carport. Du sparer penge og får en lækker carport, der kan beskytte bilen. Men hvilke behov har du? Hvad bør du i det hele taget overveje, inden du går i gang?
1. Gør det nemt! Køb et byggesæt og spar tid
Gør det nemt at lave-det-selv. Få byg-selv carporten leveret som komplet byggesæt med monteringsvejledning, så kommer du både godt og hurtigt fra start. Selv for den erfarne handyman kan det være meget tidskrævende at gå i gang med at designe og bygge en carport helt fra bunden. Med byg-selv carporte kan du tage udgangspunkt i en række standardmodeller i træ, som kan leveres i forskellige længder og størrelser, med og uden skur, med fladt tag eller tag med rejsning. Har du herudover behov for en ekstra meter i bredden, ønsker du en anden beklædning end standardmodellen, eller vil du have et redskabsskur med isolering, kan du få lavet et konkret tilbud på en carport i nøjagtig de mål, du ønsker. Vi hjælper selvfølgelig med at dimensionere stolper, remme og spær, så du får noget, som lever op til den gældende lovgivning.
2. Find ud af, hvilken model der passer bedst til huset
Hvilken type carport passer bedst til huset? Vil du bygge en fritstående carport, eller skal den gå ud fra ydervæggene på huset?
Den fritstående carport er klart den nemmeste at kaste sig ud i at bygge. Alle standardmodeller til byg-selv carporte er fritstående. En carport, der er bygget sammen med huset, er naturligvis rigtig praktisk, fordi man kan gå ind i huset uden at blive våd, men byggeprojektet kræver dog lidt mere af dig. De fleste af de byg-selv carporte, vi har i Johannes Fog, kan bygges sammen med huset. Det kræver dog, at du får vejledning til det specifikke byggeprojekt. Du skal f.eks. være opmærksom på, at du skal bruge stolper, som er T1 godkendte ifølge BBR-reglementet. Det er også rigtig vigtigt at bruge en stolpe, som ikke er for lille, da det vil være en fejlkonstruktion.
3. Sadeltag er flot, mens fladt tag er en fordel ved isolering
Du kan vælge at bygge en carport med fladt tag eller sadeltag (tag med rejsning med 20-25 graders hældning).
En carport med fladt tag er enkel at bygge. Hvis du vælger et fladt tag, er der mange forskellige tagtyper. Du kan få plast, stål og tagpap i forskellige afskygninger.
Plast er den billige, lavpraktiske løsning. Den giver lys i carporten. Til gengæld holder taget ikke lige så længe med de billigste plastplader, som hvis man investerer i nogle i bedre kvalitet. Man kan få plastplader med garanti på 8-10 og 15 år. Du kan ikke isolere, hvis du benytter plastplader.
Vælger du et ståltag, får du noget, som holder rigtig mange år. Det koster lidt mere. Det giver dog ikke noget lys, og du kan ikke umiddelbart isolere, da det vil kræve en anden opbygning af tagkonstruktionen, end den vi har i vores standardmodeller. Hvis du har brug for at kunne isolere, anbefaler vi derfor tagpap. Tagpap giver heller ikke lysindfald. Til gengæld får du et tag, som kan holde i mange år, som stort set er vedligeholdelsesfrit, og hvor du kan isolere under taget. En anden fordel ved fladt tag er, at du får nemmere ved at leve op til reglementet. Hvis du f.eks. skal have placeret carporten direkte i skellet, hvor der typisk er nogle højdebegrænsninger, er et fladt tag ofte den eneste løsning.
Vælger du et sadeltag, er det typisk fordi du går op i æstetik. Mange, som vælger et sadeltag, har tagsten på huset, de gerne vil videreføre, så carporten bliver en miniudgave af huset. Har du sortblåt eternittag på huset, er det oplagt at vælge det til carporten. Du kan f.eks. også vælge lertegl eller betontagsten. Der kan teknisk set også lægges ståltag eller termoplader.
Der kan også være andre grunde til at opsætte en carport med rejsning. Nogle ønsker f.eks. at få plads til ekstra solceller.
4. Hvor stort skal redskabsrummet være?
Har du brug for et redskabsrum, så overvej nøje, hvad du skal bruge det til. Tænk over, hvad der skal være i redskabsrummet. Det er jo et rum, som skal fungere. Som standard har vi to størrelser på henholdsvis 6,9 og 8,9 m² med plastiktag. Men måske er det slet ikke stort nok, og så får du ikke den glæde af rummet, som du håbede på. Her kan det derfor være værd at overveje, om du har behov for ekstra m² – f.eks. hvis du har mange cykler eller haveredskaber.
Ønsker du et fuldisoleret redskabsrum, der kan bruges til værktøj og maskiner om vinteren, så er du som udgangspunkt nødt til at vælge fladt tag med tagpap.
5. Skal beklædningen matche huset?
Valg af materialer er selvfølgelig også noget, du skal tænke over. Træ er nemt at arbejde med, og derfor er byg-selv carporten lavet af træ. Nogle vælger en anden beklædning, som passer til huset. Har du brædder af fibercement på huset, så er det oplagt også at have det på carporten. Vi har rigtig mange muligheder for at hjælpe dig med din drømmebeklædning, da alle materialer er nogle, vi har i trælasten og derfor selv kan pakke dem. Det er selvfølgelig også værd at gøre op med dig selv, hvor meget tid du vil bruge på vedligeholdelse.
6. Byg den enkle carport på en weekend
Hvor meget tid, du skal bruge på at bygge en carport, afhænger selvfølgelig af, hvor stort byggeprojektet er, og hvor erfaren du er, når du går i gang. Har du bare brug for tag over bilen og vælger den helt simple model med fire stolper, så skal du forvente 2-3 dages arbejde afhængig af, hvor erfaren du er, og om du får hjælp.
Skal du derimod have en dobbelt carport med skur på 50 m², kan det godt være et byggeprojekt på 14 dage. Først skal du rette grunden af, bore huller og sætte stolper til en stor carport. Det tager 1-2 dage. Dernæst tager det 1 dag at lægge remme og sætte spær op. Det er hurtigt klaret. Men så kommer al finishen: Du skal bygge et skur, lave en dør, sætte nogle udhængsbrædder på, lægge tag m.m. Netop her kan du hurtigt bruge længere tid end forventet – så tiden afhænger selvfølgelig også af, hvor meget du kæler for detaljen, og hvor meget erfaring du har med byggeri.
7. Byg selv uden tilladelse fra din kommune
Byggereglementet er ret lempeligt. Nogle byggerier kræver kun en anmeldelse til kommunen, og du kan i princippet gå i gang med det samme. Men det er en rigtig god ide at få lavet anmeldelsen og lige afvente et par uger for at se, om der skulle komme en indsigelse fra kommunen. Det kan jo være, at du har overset noget i lokalplanen eller nogle krav i bygningsreglementet. Du hæfter stadig, hvis du ikke overholder de gældende krav. Bygger du f.eks. en carport med rejsning i skellet, som er højere end tilladt i lokalplanen, skal du søge om byggetilladelse, og der skal laves en nabohøring uanset hvad. Du skal også ansøge om byggetilladelse, hvis carporten er integreret med dit hus.
Byggeri, som kræver byggetilladelse:
Byggeri, som kun kræver anmeldelse:
Byggeri, som ikke kræver tilladelse:På samme grund kan der opføres op til 2 småbygninger (f.eks. redskabsskure, legehuse, drivhuse og lignende) på maks. 10 m² hver, uden byggetilladelse eller anmeldelse, så længe følgende er opfyldt:
Hvis ovenstående krav er opfyldt vil de 2 småbygninger ikke skulle regnes i bebyggelsesprocenten. |
Nyttige linksKorrekt opdateret lovgivning kan altid findes Bygningsreglementets hjemmeside. Gå til Bygningsreglementet her Ansøgning om byggetilladelse foretages på Byg og Miljøs hjemmeside (kræver login med NemID eller MitID). |